Fotoalbum

6. august 2008

 

Sommerferien gik til Norge & Sverige

 

1. del

 

I år valgte vi at turen skulle gå gennem Sverige til Norge, uden nogen fast plan for hvor i Norge det skulle være. Vejen op gennem Sverige, er den vi har taget så mange gange før, så vores første stop er planlagt i nærheden af den Svensk/Norsk grænse Svinesund. Det første rigtig nye vi ser på den svenske side i Göteborg, er den tunnel der fører E6 under Götakanalen, det er første gang vi kører i denne retning, og den virker overvældende når man kører ned og ned for til sidst at skulle op igen, med en 9% stigning. Vi snakkede om, at det var underligt at skulle under så meget vand og i den dybde, tænk hvis der gik hul på røret.

Efter et kort stop ved Ljungskile, hvor vi trængte til at strække benene og Ursula (vores Cairn Terrier på snart 11 år) lige skulle luftes gik turen videre mod den norske grænse, hvor vi ville finde en campingplads i nærheden af den gamle Svinesund bro.

 

Stedet vi finder er en lille plads ved byen Dyne og fjorden Dynekilen, www.dynestrandscamping.se ca. 12 km. fra den norske grænse. Det er en plads der efter danske forhold nok kun vil få 1½ stjerne, da beliggenhed med støj og de sanitære forhold ikke er det bedste, men kan gå for en overnatning. Som man kan se på billederne der følger denne artikel, så er man ved at lave en bro ikke langt fra pladsen hvor E6 kommer til at køre, i stedet for langs fjeldvægen lige op ad campingpladsen, måske støjen fra trafikken så forsvinder.

 

På en tidlig morgentur, hvor Ursula skulle luftes inden vi igen skulle af sted, opdager jeg at vi ikke er de første danskere her. For 292 år siden, d. 8. juli 1716, besejrede Peter Tordenskjold svenskernes transportflåde, i et slag hvor han kunne trække sig tilbage som sejrherre, med en stor del af svenskernes forsyninger af kanoner og ammunition, der skulle være brugt i slaget om Norge. Der er rejst en mindesten om dette slag på den lille ø Getholmen, som ligger lige udenfor campingpladsen.  

 

Vi skulle videre mod Norge, men jeg er sikker på, at der her i området var stof til mange artikler, både om søslaget men også om den gamle hovedvej, der har gået langs Dynekilen tilbage i 1900 tallet.




8. august 2008

2. del


Vi forlader Dyne Strand Camping, for at køre videre mod Svinesundbroen. E6 er også her under udbygning, så der er vejarbejde det meste af vejen, planen er, at den gamle E6 erstattes med motorvej der forbindes med den nye Svinesundbro. Janne har været ved den gamle bro for mange år siden, hun var bare 19 år, for mig er det første gang jeg ser den, og sikke et bygningsværk der blev påbegyndt i 1939. Broen har en totallængde på 420 m., hovedspændet er på 155 m. og frihøjden fra vandspejl til broens underside er på 60 m.. Den blev indviet 15. juni 1946 og her i 2007-08 er der lavet en større renovering af den, hvor man bl.a. har gjort vejen smallere og udvidet gangarealet i begge sider, max. Vægt for køretøjer er 3500 kg., ikke dermed sagt at broen ikke kan bære mere, men det er for at forbyde lastvognstrafikken over den.

 

Vi gjorde holdt på den norske side, efter at vi havde konstateret at vores nyanskaffelse, BroBizz’en virkede, for at tage lidt billeder, bl.a. af den nye motorvejsbro som er en utrolig flot konstruktion. At vi så samtidig havde det mest klare vejr, gjorde jo ikke sagen dårligere.

 

Efter dette ophold, fortsætter vi videre mod Oslo, hvor vi skal finde www.oslofjordcamping.no der efter de oplysninger vi har, er den der ligger tættest på byen. Vi finder pladsen, som jeg først var sikker på at den måtte være lukket, da der ikke stod andet end en del meget gamle fastligger campingvogne, men der var åbent. Vi bliver anvist en ikke for jævn plads, selvom der var masser af ledigt areal hvor der var helt plant.

Efter campingvognen var blevet sat på plads, gik jeg en tur for at se de sanitære forhold, sikke et chok, køkken var i en gammel skurvogn og toiletbygningen burde måske være jævnet med jorden for adskillige år siden. Dette er min mening, andre kan have en anden opfattelse, men hjemmesiden er noget forherliget i forhold til virkeligheden. 

De ture vi havde glædet os til at tage i Oslo de næste par dage, blev skåret ned til denne ene overnatning og så videre, Oslo må vente til en anden gang, men vi fik da lige taget et par billeder af den nye Operabygning, et meget flot bygningsværk www.operaen.no , måske vi næste gang finder på at gå til et eller andet i denne bygning.

Vi har besluttet os for at køre videre til byen Gjøvik næste dags morgen, den ligger 15 km før Lillehammer, mere herfra i næste afsnit.




                                                                                                                            11. august 2008

3. del


Så er vi kørt fra Oslo Fjordcamping og er på vej mod Gjøvik. Nu begynder det at gå opad og Suzuki’en skal til at arbejde mere, men den kører som sædvanligt uden problemer og lader sig ikke mærke med at der er hægtet 1650 kg. på krogen, og den nu har gået 126.000 km.

Et par steder kører vi udenom last- og tankvogne, der snegler sig op ad den gamle Rigsvej 4, som går fra Oslo til Gjøvik. Vi har valgt denne vej frem for at tage motor-/hovedvej E6, da det er oplevelser vi kører for at se og ikke om det tager længere tid fra A til B.

 

Vi gør holdt et par steder på vejen, for at tage billeder og strække benene, Ursula skal jo også luftes så hun kan indsnuse alle de nye dufte, bl.a. ved Harestua gjorde vi holdt søen, det var det mest klare blå vand jeg har set længe. Ved søen Einavatnet gjorde vi igen holdt for at tage et par billeder ned over søen, hvor husene på den anden side spejlede sig i vandet, et flot syn.

 

Så er vi nået frem til campingpladsen www.sveastranda.no som ligger ned til søen Mjøsa, nord for byen Gjøvik. Vi har ikke bestilt plads, men da vi kommer inden middag er der ingen problem med pladser, vi kan endda selv vælge hvor vi vil ligge. Selvom der er fyldt godt op, er vi heldige at få en plads helt ned til søen, med frit udsyn.

 

Det er en dejlig velholdt helårsåben campingplads, med 2 gode servicebygninger hvor der pænt og rent, 300 telt/campingvognspladser, 33 udlejningshytter heraf er de 11 med badeværelse og toilet og 3 er med extra høj kvalitet, bl.a. med opvaskemaskine og komfur.

 

På søen Mjøsa der ligger udenfor campingpladsen, sejler verdens ældste hjuldamper Skiblandnerwww.skibladner.no i fast rutefart, skibet har sejlet her i 151 år, fra St.Hans til midt i august, udenfor denne tid kan det lejes til charter ture.

 

I rimelig afstand fra campingpladsen findes der: CC Mart’n indkøbscenter i Gjørvik, golfbaner, indendørs badeland, gokartbane og meget mere, prøv at se mere på dette link: www.turistinnlandet.no Når nu man har en ældre hund med, sætter det jo nogen begrænsninger for hvad man kan foretage sig, så for vort vedkommende blev det måske mest til mindre gåture og afslapning, det sidste trænger man nok også selv til, hvor vi begge har et meget travlt job.

 

Da vi var på campingpladsen, havde de besøg af www.de-gronne-pigespejdere.dk fra Næstved som gav opvisning et par gange, det er et rigtigt godt tambur korps. 



15. august 2008

4. del

 

Vi kører nu fra Sveastranda Camping, og kører lige op til Lillehammer på et kort visit, for at komme rundt om søen Mjøsa. Vi kunne godt have valgt at blive i Lillehammer og bl.a. se www.maihaugen.no men for vores hunds skyld udsætter vi dette til en anden gang, da det tegnede til at blive endnu en meget varm dag.

 

 Vi fortsætter ad vej 213 der går langs med Mjøsa og først ved Moelv støder vi igen på E6 som vi fortsætter ad frem til Hamar, hvor vi kører mod Elverum ad vej 25. I Elverum fortsætter vi ad vej 20 der går mod Kongsvinger, og 1 km. udenfor Elverum Centrum ligger www.elverumcamping.no .

 

Denne campingplads er startet i 1950 af Leif Østmoe, som opførte den første hytte, reception og sanitetsbygning i 1955. I 1970 overtog hans ældste søn Per Erik Østmoe campingen. I 1972 kommer der så yderligere 6 hytter til, men den helt store udvidelse sker i 1980, her opføres der ny reception, sanitetsbygning og endnu 21 nye 4 personers hytter samtidig lægges der strøm til 100 pladser. Campingpladsen er i dag godkendt til 200 pladser for telte/campingvogne og med strøm til de 110 pladser, den holder åbent året rundt.

 

I hele forløbet er den drevet af samme familie, i dag er det nevøerne Morten & Marius der er de daglige ledere, men Per Erik er stadig aktiv ejer.

 

Vi bliver på denne campingplads et par dage, jeg vil bl.a. gerne have taget billeder af den meget smukke kirke som ligger midt i byen. Elverum har haft en kirke helt tilbage fra middelalderen, dengang en lille stavkirke. Kirken blev under 7-års krigen (1563-70) og i 1600 tallet plyndret for alt af værdi og stod i starten af 1700 tallet i en meget elendig forfatning.

I 1729 kommer der en dygtig præst som får samlet menigheden og 13. oktober 1934 blev det vedtaget at bygge en ny stavkirke, hvor der skulle være plads til 700 personer, kirken skulle bygges som en korskirke. 28. januar 1738 stod denne kirke færdig til indvielse af biskop Hersleb. Kirken har fået navnet ”Vår frelsers kirke”.

Kirken stod uforandret i 140 år, så i 1878 blev den ombygget i Empire-stil, den blev forhøjet 1 meter, vinduerne blev gjort smallere og indvendig blev der opsat paneler, kirken blev malet hvid både ud- og indvendig, så den fremstår efter datidens mode. Efter 60 år med dette udseende, bliver kirken i 1938 ført tilbage til sit oprindelige udseende.




19. august 2008

5. del


Så er vi igen på vej, efter et par dejlige dage på Elverum Camping, fortsætter vi igen sydover, det næste stop vi har planlagt er i byen Kongsvinger, hvor jeg gerne vil tage billeder af fæstningen.

 

Vi kører ad Rigsvej 20, som er den direkte vej, det blev kun til et enkelt stop på denne strækning, ved en mindesten rejst efter oversvømmelsen i Grue i dagene fra 1.–6. juni 1995. Der har jævnligt været forårs oversvømmelser, men denne var den største oversvømmelse i Glomma siden 1789. En virkelig stor tragedie truede Kirkenær hvorfra 1500 mennesker måtte evakueres til nærliggende bygder. For at dæmme op for vandet, blev alle ung som gammel, sat til at fylde sække med sand, for at forstærke digerne der truede med at bryde sammen for vandmasserne.

 

Vi fortsætter mod Kongsvinger ogstopper ved Vinger Kirke, der ligger på vej op mod fæstningen, kirken er fra 1697, dog er tårnet med løgkuppelen først fra 1855, kirken er ligesom mange andre kirker i Norge, en stavkirke. Organisten var ved at øve sig, da jeg tog de indvendig billeder af kirken, så det var bare om ikke at forstyrre, men han opdagede mig i det spejl han har for at se hvornår der skal spilles under en gudstjeneste.

 

Fæstningen ligger nu foran os, vi kører op til den, og det går virkelig op, på parkeringspladsen holder der blot en campingvogn mere, måske folk er blevet indendørs på grund af varmen, for solen brænder ned fra en næsten skyfri himmel. Da det vil kræve for meget plads at skrive alt omkring denne fæstning, har jeg valgt at henvise til dette link, http://da.wikipedia.org/wiki/Kongsvinger_F%C3%A6stning

 

Efter et par timers rundtur på fæstningen, vender vi tilbage til campingvognen, for at tage en let frokost og få noget at drikke, inden vi kører videre mod den svenske grænse og videre til Arvika, hvor vi vil finde en campingplads for de næste par dage.




20. august 2008

6. del

 

Så ruller vi igen efter at have holdt en middagspause ved fæstningen i Kongsvinger, vort næste mål er når vi har krydset grænsen Norge/Sverige, at holde ind i Charlottenberg som ligger 12 km. på den anden side grænsen, det er kun en strækning på 40 km. fra Kongsvinger, hvis vi finder en campingplads her bliver vi måske en dag eller to. Campingpladsen finder vi ret hurtigt, men den er ikke noget for os. Det er helt klart at det er norske fastligger og nordmænd der skal handle billigere end i Norge, der har indtaget denne plads, da der ligger et stort supermarked lige ved siden af.

Vi vælger at fortsætte de 35 km. der er til Arvika, hvor der skulle være et par campingpladser at vælge imellem, her finder vi ret hurtigt www.ingestrandscamping.sesom tiltaler os, da den ligger i udkanten af skoven og ned til Glafsfjorden.

 

Ingestrand Stugor & Camping, er en 4 stjernet plads med 350 telt og campingvogns pladser, heraf er de 138 med strøm og kabel tv, der er 48 hytter i størrelsen fra 9 til 57 kvm. den der ligger tættest ved vandet er på 25 kvm. og med bare 10 meter ud af døren for at få dyppet tæerne.

 

Varmen gør, at alle er søgt så langt ned mod vandet som muligt, så den plads vi kan få, ligger længst væk fra vandet oppe under træerne, hvilket vi er godt tilfredse med, her er ro og fred. Vi vælger at blive på denne plads de næste par dage, inden vi igen tager sydover.



22. august 2008

7. del


Vi forlader nu Ingestrand camping i Arvika, for at fortsætte vores tur sydover, eller rettere vi er på vej hjem, dog vil vi finde en campingplads i Lidköping, da jeg gerne ville ind og ose lidt hos en af Sveriges største forretninger med campingvogne og tilbehør, www.husvagn-svensson.se det kunne jo være at de havde lige netop det som man overhovedet ikke kunne undvære, hvad det så end måtte være.

 

Fra Arvika kører vi ad vej 61 mod Karlstad, her tager vi E18 mod Kristinehamn, og videre af vej 26 mod Mariestad, for derefter at gå på E20 og i Götene drejer vi af og tager vej 44 til Lidköping. Vi har undersøgt på vej derned af, at der ligger en campingplads ikke langt fra centrum, som vi så vil se om der er plads på.

 

Vi kører gennem byen og langs havnen, der bliver masser at se på når vi får stillet campingvognen af på campingpladsen, Krono Camping Fremnäs, som vi finder ret hurtigt. Men desværre, i receptionen får vi den besked at alt er optaget, og de ved, at det er ligesådan med den anden campingplads FilsbäcksCamping der ligger lidt før Lidköping. De kunne ikke sige os hvornår der blev en ledig plads, men vi var velkomne til at holde på parkeringspladsen ved Folkets Park og vente. Vi kører derover for at se hvordan der ser ud, men der holdt 10-12 andre og ventede på en chance.

 

Nu tager vi en rask beslutning, holde her og vente på ubestemt tid, det gider vi bare ikke, så vi lader de ting vi ville have set på, vente til en anden gang. Bilen bliver startet, og kursen sættes mod Trollhättan, hvor vi ved der er plads på Stenrösets Camping, her bliver vi så to dage, inden vi tager hul på de sidste 300 km. til Helsingborg.

 

Billeder og artikel om denne campingplads ligger som en selvstændig artikel under fanen: Stenrösets Camping.

 

Hele turen har været på 2.019 km. Det har været en meget spændende tur, dels fordi det er første gang vi oplever Norge sammen, men ligeså meget fordi den planlægning vi i første omgang havde lavet, oprindelig skulle vi have været i Telemarken, blev ændret da vi kørte fra Oslo 2 dage før beregnet. Et er i hvert fald sikker, det er ikke sidste gang vi er i Norge, næste gang bliver det bare nordligere. Vi håber, når i har læst denne artikel, at det giver lidt inspiration til en Norges tur, det kan anbefales.